Læger og landmænd først med digital signatur

De første to pilotprojekter støttet af Forskningsministeriet omkring digitale signaturer er nu sat i drift i Århus Amt. Projekterne indbefatter bl.a. indsendelse af regninger fra praktiserende læger til sygesikringen, samt overførsel af elektroniske ansøgninger til EU-direktoratet om hektarstøtte til danske landmænd. Løsningerne er baserede på et nyt koncept, som IT+ og http://www.cryptomathic.dk" target="_top">Cryptomathic har udviklet i fællesskab.


Certificerings-løsningen er leveret af Cryptomathic, mens Tele Danmark står for driften af certificerings-centret for EU-direktoratet. Tele Danmark er hermed den første certificerende myndighed til at producere certifikater til digitale signaturer i Danmark.


"Projekt digital signatur" for danske landmænd er udført for Fødevareministeriet og EU-direktoratet med landmænd og deres rådgivere som målgruppe og brugere af systemet. Pilotprojektet er udført i et samarbejde af WM-data, Oracle, IT+, Cryptomathic og Tele Danmark med WM-data som hovedansvarlig.


Selve projektet gør det muligt for danske landmænd at indsende de årlige arealopgørelser og ansøgninger om hektarstøtte sikkert via Internettet med digital signatur til EU-direktoratet. Projektet indeholder ud over digital signatur en række kontroller og hjælpefunktioner, der letter landmændenes og rådgivernes arbejde. I alt udbetales der 4.7 mia. kr. hvert år i hektarstøtte til danske landmænd, så sikkerhedsaspektet i pilotprojektet har både EU-kommissionen, Fødevareministeriet og Forskningsministeriet lagt megen vægt på.


Kun 500 landmænd er med i pilotprojektet i første omgang, men den digitale signatur kan hurtig blive hverdag for en stor del af det danske landbrug. Fremover er det planen, at landmændenes digitale signatur skal kunne bruges på tværs, så samme kort kan bruges i alle de situationer, hvor det er muligt at indsende oplysninger elektronisk.


De praktiserende læger, speciallæger, tandlæger m.fl. (sygesikringens ydere) indsender regelmæssigt regninger til den offentlige sygesikring med henblik på udbetaling af honorar. Århus Amts sygesikring modtager og behandler således hvert år ca. 5.5 mio. regninger (heraf ca. 4 mio. fra praktiserende læger). Medtages recepter på tilskudsberettiget medicin, stiger antallet af enkeltbilag til 10 mio. pr. år.


Hovedparten af disse regninger er indtil nu blevet sendt ind med posten på disketter til sygesikringen ledsaget af en samleopgørelse på papir, som er underskrevet af yderen. Der modtages samleopgørelser fra ca. 1100 forskellige ydere, og der udbetales årligt ca. 1.4 mia. kr. i honorar. Sikkerheden for at honorarerne udbetales til de rigtige er derfor altafgørende. Cryptomathic og IT+ har udviklet et digital signatur system til Århus Amt, der automatiserer denne sagsbehandling. Løsningen er baseret på udveksling af digitalt signerede og stærkt krypterede emails mellem ydere og sygesikringen.


Den nye teknologi giver sikkerhed for, at honorarerne udbetales til den rigtige yder. Samtidig løses et mere praktisk og håndteringsmæssigt problem for yderen, nemlig ved at afsendelsen fra praksis forenkles. Nu kan det hele klares fra edb-arbejdspladsen, ligesom transporten bliver billigere. Århus Amt venter en rationalisering af administrationen, og yderne vil spare både udgifter og tid. Løsningen vil samtidig, p.g.a. brug af stærk kryptering, generelt kunne bruges til sikker udveksling af patientinformation over Internettet. Århus Amt forventer, at denne løsning med fordel vil kunne indføres i andre amter over hele landet.


WM-data, IT+, Cryptomathic og Tele Danmark har netop vundet kontrakten på yderligere et pilot-projekt, denne gang for SU-styrelsen, hvor det skal være muligt for studerende at søge om SU elektronisk samt at se deres egne data i SU-styrelsens edb-system.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

    Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

    08. oktober 2024 | Læs mere


    Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

    Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

    23. oktober 2024 | Læs mere


    Årets CISO 2024

    Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    24. oktober 2024 | Læs mere